Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να σας βοηθήσει να καταναλώνετε λιγότερο, λίπος, υδατάνθρακες και ζάχαρη από ό,τι το έτοιμο φαγητό σε ένα εστιατόριο, σύμφωνα με σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2015, στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το σπιτικό μαγείρεμα δεν μπορεί να γίνει με τρόπο που να είναι εξίσου, ή ακόμα και περισσότερο παχυντικός από τα έτοιμα φαγητά. “Ένα σπιτικό γεύμα μπορεί να είναι εξίσου ανθυγιεινό με ένα γεύμα εστιατορίου, αν χρησιμοποιείτε ανθυγιεινά υλικά, λάθος μεθόδους μαγειρέματος, ή αν δεν προσέχετε το μέγεθος στις μερίδες σας”, υποστηρίζει η δρ Jackie Topol, διαιτολόγος στη Νέα Υόρκη.
Δείτε παρακάτω τα 4 πιο κοινά λάθη που μπορεί να κάνετε όταν μαγειρεύετε στο σπίτι, που σας παχαίνουν χωρίς να το καταλαβαίνετε:
Λάθος #1: Χρησιμοποιείτε πολύ λάδι
“Πολλοί δε συνειδητοποιούν πόσες πολλές θερμίδες καταναλώνουν, επειδή υπολογίζουν τις μερίδες με το μάτι”, λέει η δρ Topol.Είναι εύκολο να βάλετε πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται και αυτό είναι ένα πρόβλημα δεδομένου ότι μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες.
Η λύση: Η δρ Topol προτείνει να μη βάζετε πάνω από δύο κουταλάκια του γλυκού (το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 80 θερμίδες) για τα περισσότερα γεύματα. Προσθέστε το χρησιμοποιώντας μια μεζούρα για μεγαλύτερη ακρίβεια.
Λάθος #2: Ακολουθείτε κατά γράμμα τις συνταγές από την τηλεόραση
Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό Appetite διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρακολουθούν εκπομπές μαγειρικής και στη συνέχεια φτιάχνουν τα γεύματα μόνες τους με τις σημειώσεις που κράτησαν έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούν συνταγές, τις οποίες βρήκαν στο διαδίκτυο.
Η λύση: Κάντε αλλαγές στις συνταγές άφοβα.Χρησιμοποιείστε ζυμαρικά ολικής αντί για τα κανονικά, μειώστε τη ζάχαρη, το αλάτι ή διάφορες σάλτσες.
Λάθος #3: Χρησιμοποιείτε ελάχιστα μπαχαρικά και καρυκεύματα
Τα μπαχαρικά προσθέτουν πολύ γεύση με μηδενικές θερμίδες, κάτι που μετατρέπει ένα άνοστο γεύμα διαίτης σε ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Επιπροσθέτως, τα μπαχαρικά περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η λύση: Δοκιμάστε πολλά μπαχαρικά, μέχρι να καταλήξετε σε αυτά που σας αρέσουν και χρησιμοποιείστε τα άφοβα.
Λάθος #4: Οι ασυναίσθητες δοκιμές κατά το μαγείρεμα
Η συνήθεια να δοκιμάζουμε και να τρώμε λίγο-λίγο από το φαγητό όσο μαγειρεύουμε προσθέτει επιπλέον θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Η λύση: Προτιμήστε να τρώτε μερικά λαχανικά ενώ μαγειρεύετε, έτσι ώστε να μειώσετε τις περιττές θερμίδες.